top of page

Prednáška: HOLOTROPNÉ DÝCHANIE A TRANSPERSONÁLNA PSYCHOLÓGIA

PREDNÁŠKA s MARTINOM ĎURIŠOM

24. APRÍLA v piatok 17:00-21:00

vstupné 20 EUR

Prednáška bude jednak úvodom do sobotného workshopu pre tých, ktorí sa zúčastnia, a zároveň bude otvorená aj pre ľudí, ktorí sa chcú dozvedieť niečo bližšie o transpersonálnej psychológii a holotropnom dýchaní, no cítia, že ešte nenastal čas pre absolvovanie samotného holotropného dýchania. Nakoniec si premietneme dokument "Crazywise", ktorý zachytáva tému meniaceho sa spôsobu nazerania na duševné zdravie v našej spoločnosti.


Registrácia účastníkov sobotného workshopu: 16:30


Prvá časť:

Holotropné dýchanie a transpersonálna psychológia


V prvej polovici workshopu si predstavíme čo všetko vlastne stojí za slovom holotropné dýchanie. Zameriame sa na širšiu holotropnú prax - meditáciu a tréning všímavosti (Awareness Positioning System). Predstavíme si veľmi dôležité piliere holotropného dýchania - príprava, setting a integrácia. Povieme si, čo všetko môže byť prípravou. Potom čo vlastne obsahuje samotný proces holotropného dýchania. A na koniec to, čo môže slúžiť ako vhodná integrácia do bežného života.


Povieme si o konkrétnych spôsoboch, ako kontaktujeme pamäť nášho tela a vedomia. Aké sú rôzne spôsoby pre uvoľňovanie traumy z tela, či naopak zaseknutej radosti, či slasti. Ale aj doplnenie toho, čo v tele a našom bytí môže chýbať. Láskavá prítomnosť, záujem, hlbšia forma počutia a videnia jeden druhého. Povieme si rôzne príklady z praxe, ako sa môžeme spájať s našou pradávnou biologickou planetárnou históriou, či transpersonálnymi sférami nášho bytia a aké sú evolučné, či liečivé benefity týchto zážitkov.


Tieto mimoriadne stavy vedomia, ktoré Stanislav Grof nazýva holotropné, sú porovnateľné s tými, ktoré niekedy zažívame pri meditačnej praxi, pri držaní pôstu, šamanských tranzoch a mnohých ďaľších rituáloch z rôznych kútov sveta. My si predstavíme určitú mapu, ktorá nám môže byť veľmi nápomocná, ak sa chceme naučiť to, ako sa dá s týmito zmenenými stavmi pracovať veľmi prakticky a uzemnene.


Druhá časť:


Pohybová holotropná integrácia Tekuté Telo - od zamrznutia k pohybu


Pohyb je nepriateľ strachu. Toto je mottom mnohých pohybovo-tanečných terapií, ktoré sa hlbšie zaoberajú traumou, alebo nefunkčnými kultúrnymi programami, ktoré sú ukryté hlboko v tele a psyché. Tento workshop bude o predstavení niektorých techník a princípov, ktoré majú v úcte tekutú, vodnú esenciu nášho tela a zároveň nás kontaktujú na naše hlbšie zdroje sily a pevnosti. Posilňovanie našej integrity a autonómie je absolútnym základom pre naše vlastné zdravie. Ale aj pre naše vedomé a hravé vzťahy, čo je považované mnohými lekármi po celom svete za esenciu harmónie a celkového zdravia. Povieme si niečo o výskume tela, pohybu a vzťahov Dr.Bruce Liptona, Dr.Petera Levina alebo Dr.Gábora Matého, ktorí sú považovaný za lídrov na poli psycho-somatiky. A dáme to celé do kontextu Awareness Positioning System, holotropnej praxe, ktorá nás pozýva do vedomej, stelesnenej interakcie s vonkajšou realitou.



Martin Ďuriš


je pohybovo-somatický terapeut a lektor, ktorý sa špecializuje na integrálnu holotropnú prax a vedomú pohybovo-somatickú prácu, ako nástroj pre hlbšie seba-spoznávanie a rozvoj. Úprimne ho zaujíma téma zdravia ako taká, v jeho mnohých podobách. Vo Veľkej Británii študoval Health & Physical Activity Foundation Degree. Tento smer je zameraný na “health promotion”. Základnou témou je rozvoj jedinca a komunity cez fyzickú aktivitu a umenie. Táto téma ostáva aj naďalej jeho hlavným zámerom a predmetom ďalšieho štúdia.

Základ jeho práce tvorí integrálna jogová terapia, ktorú vyštudoval pod vedením Dr.Ganesha Mohana a Dr. Güntera Niessena, ktorí efektívne prepájajú múdrosť odkazu jogy a užitočné poznatky modernej medicíny. Jeho život a spôsob práce veľmi ovplyvňujú prístupy k telu a vedomiu človeka, ktoré pochádzajú z rôznych tradícií múdrosti, bojových umení a šamanizmu. Tieto princípy môžeme nájsť aj v modernej medicíne, osteopatii, či súčasných pohybovo-somatických terapeutických smeroch. Zjednocujúci princíp, ktorý spája to prastaré, s tým súčasným, je pohyb vody, dotyk, frekvencia a rešpekt voči sile Vnútorného Liečiteľa, ktorú ma k dispozícii každý z nás. A práve tieto princípy, tvoria základ Martinovej práce.

Martin je facilitátorom holotropného dýchania a integrálnej holotropnej terapie. Grof Transpersonal Training je zameraný na transpersonálnu psychológiu, zmenené stavy vedomia, hlbšiu prácu s telom a vedomím. Veľkou inšpiráciou je pre neho aj naďalej proces orientovaná práca a nasledovanie živosti Poľa. Martin pristupuje ku klientom celostným prístupom, kde logicky a citlivo spája poznatky a princípy z rôznych smerov východu a západu, ktoré podporujú zdravie človeka a komunity.



PRIHLÁSIŤ sa treba na info@mojajoga.sk




bottom of page