top of page

AYURVÉDSKY KURZ VARENIA

22.04.2017 od 13:00

Pozývame Vás na Vegetariánsky Ayurvédsky Kurz Varenia, kde sa spolu prenesieme do tajov tradičnej indickej kuchyne, plnej koreninových vôní a chutí. V teoretickej časti kurzu (cca 1 hod) si povieme o hlbšom význame vegetariánstva, osvojíme si zopár ayurvédskych zásad pri kombinovaní rôznych potravín a jedení jedál, spoznáme najpoužívanejšie koreniny a povieme si o ich liečivých účinkoch. Ayurvéda vníma stravu ako prirodzený liek. Je známe, že niektoré potraviny sú pre určité typy ľudí vhodné ale iným spôsobujú ťažkosti. Závisí to od vrodenej telesnej konštitúcie jedinca tzv.- “Dóše”. Ayurvéda rozlišuje tri dóše – Vata, Pita, Kapa a my si ich popíšeme.


V kuchyni Ayurvéda rozlišuje päť chutí: sladkú, kyslú, slanú, štipľavú a horkú. Keď je všetko v rovnováhe, mali by sme mať na tanieri zastúpenú každú z týchto chutí. Dôležité je tiež vedieť, aké koreniny sú k akej zelenine vhodné, kedy ich pridať do jedla a ako dosiahnuť to, aby uvoľnili čo najviac svojej arómy. Ayurvédske menu je bohaté na zeleninu, strukoviny, ovocie a ryžu. To bude i náplňou praktickej časti kurzu, v ktorej spolu uvaríme a ochutnáme lahodné menu pozostávajúce z piatich jedál, ktoré podporí tráviaci oheň v žalúdku a dodá rovnováhu telu aj mysli.

Používané ingrediencie a potraviny, sú k dispozícii aj v našich zemepisných šírkach a teda recepty, ktoré si osvojíme sú výborné i za náš domáci stôl.


Dobrú chuť! :))


bottom of page